Op jonge leeftijd ontdekt

Wilma Bierens is geboren in Maastricht. Op 8-jarige leeftijd werd haar unieke sopraanstem ontdekt. Wilma studeerde aan het conservatorium in haar geboortestad bij Mya Besselink en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze behaalde het DM- en UM-Diploma en het operaklas-diploma Summa Cum Laude. Meteen na haar studie ontving zij de Edmond Hustinx-prijs en won ze de tweede prijs op het Cristina Deutekom Concours. Wilma werd in die tijd gecoacht door Mya Besselink, die haar de kunst van het expressieve zingen leerde. Ook heeft zij intensieve lessen gevolgd bij operazangeres Christina Deutekom, bij Nelly Miricioiu en bij zangpedagoge Gemma Visser. Momenteel wordt Wilma gecoacht door Brian Masuda. In 1995 nam Wilma deel aan de IVC masterclass van Christa Ludwig in ’s-Hertogenbosch en werd zij als enige Nederlandse uitverkoren voor deelname aan het finaleconcert.

Internationaal succes

Wilma heeft zowel in binnen- als in buitenland mooie hoofdrollen in opera en operette op haar naam staan. Ook heeft Wilma een uitgebreid repertoire opgebouwd op het gebied van oratorium en lied. Ze heeft hoofdrollen gezongen bij De Hoofdstad Operette, een gezelschap dat door heel Nederland operette-producties en concerten op het podium bracht.  Verder heeft Wilma gezongen in producties van onder meer de Reisopera en Opera Zuid. Daarnaast treedt ze regelmatig op met bekende koren, zoals de Mastreechter Staar en het Westlands Mannenkoor. Met deze bekende mannenkoren heeft ze ook albums opgenomen. In 1998 maakte Wilma samen met het bekende koor de Mastreechter Staar haar opwachting tijdens de opening van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Dit optreden werd bijgewoond door tal van Europese presidenten en werd bovendien wereldwijd uitgezonden.

Liefde voor kamermuziek

De laatste jaren heeft ook de intimiteit van kamermuziek haar hart gestolen. Het romantische repertoire heeft haar voorkeur, omdat dit aansluit op haar gevoel voor expressie. Maar ook het moderne repertoire heeft haar aandacht. Wilma trad regelmatig op in verschillende kamermuziekensembles, o.a. met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Hans Eijsackers, waarmee zij de romantische CD ‘Innenleben’ heeft opgenomen. Met het vrouwenensemble Fuego Latino heeft zij de zeer succesvolle CD ‘Fuego Latino’ uitgebracht. Samen met tenor Arnold Bezuyen en pianist Hans Eijsackers heeft ze de CD ‘Richard Strauss Lieder’ opgenomen en samen met het Stravinsky ensemble o.l.v. Walter Althammer de CD ‘Igor Stravinsky’.

Jong talent een podium bieden

Naast haar uitvoerende werk is Wilma ook op andere vlakken actief in de muziekwereld. Zo is ze voorzitter en initiatiefnemer van Sterren Theater Concerten, waarbij jonge getalenteerde musici een podium krijgen zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Ook is ze betrokken bij Bierens Doet, een initiatief waarbij jonge talenten optredens verzorgen in verzorgingshuizen. Wilma is daarnaast 10 jaar als docent hoofdvak zang verbonden geweest aan Fontys Conservatorium Tilburg en grondlegger van de opleiding Muziektheater Klassiek.

Wien bleibt Wien

In seizoen 2017-2018 maakt Wilma met ‘Wien bleibt Wien’ een tournee langs de grote theaters in Nederland.
Ook in seizoen 2018-2019 tourt Wilma samen met het programma Wien Bleibt Wien langs de grote Nederlandse theaters.